W5 – New Burlington Place

Saving space and energy in the heart of London

Creating a mixed-use development with no wastage on one of London’s busiest shopping districts.

Scroll down
Close

W5 – New Burlington Place Project summary

Client

The Crown Estate

Project value

£54m

Key partners

AHMM, Waterman Group, WPP

Services provided

Consultancy, Construction, Contracting, Construction management

Sectors

Retail, Mixed-use development, Commercial, Offices

Locations

UK and Europe, UK - London and south-east England

Project timeline

Start date
April 2013
End date
March 2016
Close

Project story

Using our expertise in creating sustainable buildings within complex sites we pushed the boundaries with this mixed-use, Grade II listed building.

Installing a retention system to stabilise the façades along Regent Street was our priority, before demolition and excavation work could begin to create the six floor commercial and retail block with two storey basement.

We used our knowledge from a similar project next door (W4) and took the build to the next level by retaining W5’s 18th century façade overlooking Regent Street, and cladding the others with a 21st century, pressurised closed-cavity glazed façade - a first for a UK building.

By using this pressurised facade, without compromising on our client’s ambitious sustainability targets, we increased the lettable floor space. A huge plus that meant the building went on to secure the highest rental rates ever achieved in London’s West End.

Project stats

24 week installation of basement services reduced to 8 weeks
£386,000 saved by reducing the use of Black Forest hardwood by 888 sq m
30% reduction in energy usage by using a pressurised closed-cavity glazed facade
270sq m increase in lettable space by using closed cavity facade

Points of note

Saving time and money

The project slashed the time for installing mechanical, electrical and plumbing (MEP) elements by combining BIM and prefabrication. Previously, each of the MEP units would have been prefabricated individually. Using BIM we predicted how all the different prefabricated plant interacted with each other in the whole space and confidently squeezed pieces together that we wouldn’t have done before.

Good neighbours

Over the course of the project we worked closely with our client. We were regular speakers at ‘lunch and learn’ sessions for local businesses and we worked together on an Open House ‘Green Sky Thinking’ event, which set out some of the sustainability work undertaken to achieve a BREEAM 'Excellent' rating for the development.

Awards

W5 won Contract of the Year at the 2014 World Demolition Awards. Judges were impressed that the project achieved almost 100% recycling rates, despite the challenges posed by the retained facade and a constrained site, bounded by neighbouring offices in one of the busiest shopping districts in the World.

“The project was unique in the fact that we tried to find out what we could not prefabricate, not what we could. We put our heads together and tried to get as much made off site as possible - which has got the advantage of health and safety, quality and speed of installation.”