The Avenue

Sustainability in the hustle and bustle of London

We redeveloped The Avenue - a £33m scheme in the heart of London's West End - incorporating sustainability into the heart of the building and achieving BREEAM 'Excellent'.

Scroll down
Close

The Avenue Project summary

Client

Exemplar, Ashby Capital, The Bedford Estates

Key partners

Bennetts Associates

Services provided

Construction, Contracting

Sectors

Offices, Retail, Corporate real estate, Commercial

Locations

UK and Europe, UK - London and south-east England

Project timeline

Start date
June 2015
End date
April 2017
Close

Project story

The Avenue is a £33m scheme at One Bedford Avenue in London.

As main contractor, we managed the replacement of two outdated office blocks with high-end retail and office accommodation. An art installation on the south west corner of the building signifies the entrance to Tottenham Court Road.

We implemented a number of sustainable measures into the building, including responsibly sourced UK timber, green roofs, photovoltaic materials to generate electric solar power and Combined Heat and Power (CHP) systems for power generation.

The building offers an extremely efficient and flexible rectangular floor plate, with natural light on three sides and spectacular views from the upper levels. The office accommodation includes a double height reception and seven office floors all ranging in size. All floors below the top level are sub divisible into two tenancies, providing highly flexible space for a range of occupiers.

Project stats

115,000 sq ft of high class retail and office accommodation
70,000 sq ft of office accommodation

Points of note

Inside and out

We worked to deliver our clients' vision of creating a harmonious building that enhances its diverse surroundings, with a range of uses that represent a variety of long term occupants. 

Dedicated to sustainability

The Avenue is a great example of how sites can use sustainable timber. As part of the UK Contractors Group, BuildUK, we worked collaboratively with others in the industry to help promote the uptake of the Grown In Britain (GIB) licensing scheme.

The design of the façade, by Bennetts Associates, was carefully considered to respond to the path of the sun and thus passively reduce solar heat gain. Reconstituted stone fins are positioned at different orientations on each façade, helping to cut out the midday and afternoon sun. The curtain walling balances the solid to glass ratio, also reducing heat gain.

We also temporarily installed Air Purifying Units (APIs) into the site's hoardings to improve the area's air pollution level for our workers and members of the public. The building's location in the hustle and bustle of Tottenham Court Road means we also had to work closely with the council and plan logistics carefully.

“This is a fantastic project for Mace and we were delighted to work with Exemplar on another high-quality, high-profile development in London’s West End.”

“About 70% of timber used in the UK goes to construction sites so it’s something we are naturally interested in. Use of GIB licensed timber complements our pursuit of a better way. Increasingly, promoting and demanding timber licenced by GIB ensures that only responsibly sourced and certified timber products are used on our projects. It's wonderful that The Avenue project has embraced this scheme and is passionate about its impact on the environment.”

“Together with Mace, we think it’s of growing importance that wherever we can use locally sourced materials – we do. We need to lead by example because it not only affects our supply chain and local businesses, it also affects our wider economy. If we can use a wood grown and natured in the UK, then why look to places outside of the country? We should be using local suppliers and materials wherever we can – us and the construction industry in general.”