Television centre

Watching Television Centre thrive

The iconic Television Centre in west London underwent an extensive redevelopment programme where we retained Grade II listed façades and created a new destination to live, work and visit.

Scroll down
Close

Television centre Project summary

Client

Stanhope

Key partners

Mitsui Fudosan/AIMco, Allford Hall Monaghan Morris, Arup

Services provided

Construction management, Contracting, Construction

Sectors

Mixed-use development, Commercial

Locations

UK and Europe, UK - London and south-east England

Project timeline

Start date
September 2014
Status
Complete
Close

Project story

We worked in collaboration with English Heritage to ensure Television Centre's famous Helios building, along with the courtyard and atomic dot wall Studio One, was carefully refurbished while preserving many other original features.

Film and production studios were also retained as we continued the project's legacy and made a positive difference to local communities. During the project we helped local people to find work, placed 100 apprentices across our supply chain and worked with young adults through the Prince's Trust.

We provided smart building solutions and innovative new delivery programmes to save time and costs for key areas such as the basements, utilities, superstructures of each plot and prefabrication to ensure we effectively removed risks and delays from the project.

Our approach maximised prefabrication and off-site assembly of components, such as mechanical, electrical and public health services, resulting in quality and health and safety benefits.

Project stats

950 new homes
98% FSC timber used
434 apartments in phase 1

Points of note

Sustainability story

Sustainability initiatives were important to our client and site team. We achieved BREEAM ‘Excellent’ and a bees box scheme was also implemented, making Television Centre the home to three bee colonies.

Prefabrication and off site assembly

Our approach maximised prefabrication and off site assembly of components such as MEP services, resulting in programme, quality, and health and safety benefits. We installed 681 fully fitted bathroom pods and brick faced precast concrete cladding units.

Dedicated employment and skills programme

We were dedicated to continuing our legacy of Television Centre by contributing to the local communities. We created a 'Routeway to Construction Training Scheme’ in conjunction with City of Westminster College to support local people into employment.

Managing utilities

Our utilities team used their major project experience to create a robust utilities delivery plan to reduce project risks and prevent programme delays – ensuring visibility of works to accommodate the BBC who had a live studio on site.

Early engagement with our supply chain

By having early engagement and continuing our relationships with our supply chain, we developed better and more efficient methods of working by reviewing key performance indicators on a monthly basis, understanding their capacity and resource availability to undertake works packages.