Royal Shakespeare Theatre

Award winning theatre transformation the Bard himself would be proud of

A project of such national and cultural heritage was incredibly challenging and required great sensitivity. We successfully led the construction management of the Royal Shakespeare Theatre, a 1,040 seat auditorium following a three year transformation.

Scroll down
Close

Royal Shakespeare Theatre Project summary

Client

Royal Shakespeare Company

Value

£57m

Key Partners

Driver Jonas Deloitte, Gardiner & Theobald LLP

Services provided

Construction, Construction management

Sectors

Arts and culture

Locations

UK and Europe, UK - London and south-east England

Project timeline

Start date
December 2006
End date
July 2010
Close

Project story

Hailed as a landmark project, the six year renovation project of the Royal Shakespeare Theatre has been lauded with numerous accolades and was delivered on time and on budget.

Shakespeare himself would recognise the space with its ‘thrust’ stage – extending into the audience for a more intimate playhouse experience, transforming the theatrical environment.

We reconstructed the existing theatre while retaining two Grade II listed facades, and the 1930s art deco foyer areas. Sourcing traditional craftsman, we dismantled rather than demolished many parts of the existing building and repositioned them.

Refining the management process, early programme and cost planning made the project a success. Averting potential disaster - we safeguarded against another flooding following a previous incident when the banks of the River Avon flooded the site before construction even began.

Dedication to building great relationships was the final piece of the puzzle in the project, with community open days and local school involvement throughout.

Project stats

5,000 reclaimed bricks used over the course of the project
2,500+ design changes incorporated during the project
3,000+ people attended site open day

Points of note

Numerous design changes

Despite the structured management and carefully drawn designs compiled using a library of archive material, the actual building often differed from the plans. Our team's agility and quick thinking enabled more than 2,500 design changes to be incorporated during the project.

Extensive, sensitive refurbishment

Whenever possible, we reused existing materials and fittings, such as reclaimed bricks and original floorboarding from the historic stage, now laid in the foyer. This meant the team had to dismantle rather than demolish most sections of the building to retain the original 1930s brickwork, and protect the surrounding areas.

Staging an award winning show

The refurbished theatre was recognised with multiple awards in 2011, including the British Construction Industry's Major Project of the Year and the Building Award's Project of the Year. It was also a runner-up in the Sterling Prize competition for that year.

Complex construction

As well as retaining two Grade II listed facades, Art Deco foyer areas and digging a two-storey basement, we also refurbished the fly tower, constructed a 36m high viewing tower offering stunning views over Stratford, and upgraded the Swan Theatre next door.

Open door policy

We maintained a strict 'open door policy' on site with five open days taking place throughout the construction. Residents were able to chat to our project team and input ideas about plans and developments and local school children's feedback was presented to the architects.

“As someone who has played all the RSC’s theatres, it seems to me that what the Company has found is a brilliant way of retaining the best of the original building while constructing a new theatre which will work wonderfully for actors and audiences alike.”

“The making of a new building that is itself as creative and technically accomplished within all those constraints has been what the RSC dared to hope for and what it has been overjoyed to have received. To have got it when we asked for it - and for what we could afford - and of having had so much fun doing it despite the challenges, has been a remarkable bonus.”